Drakobert-serien - Rosemary Weir (1976-1977)

Drakobert är den snälla draken som är ledsen över att alla är rädda för honom. Även om man är jättestor och kan spruta eld så behöver man ju någon att leka med.

Detta var ett av Lars Klintings första uppdrag som illustratör av barnböcker, med omslag i färg och illustrationer i svartvitt (tusch). Böckerna gavs ut i B. Wahlströms välkända barnboksserie och omfattade fem böcker.

Utgivna av B. Wahlströms Bokförlag. Finns inte längre tillgängliga från förlaget.

Prilliga morfar - Peter Härtling (1983)

När morfar flyttar in hos Laura och Jakob blir ingenting sig likt mer. Morfar kallas Gammel-John och han gör som han vill. Det har han alltid gjort. Han räcker ut tungan ibland och är faktiskt ganska barnslig. Han är faktiskt en rätt så ovanlig person. Det är i alla fall ovanligt svårt att låta bli att tycka om honom.

Omslag i färg och illustrationer i svartvitt (blyerts).

Utgiven av Raben & Sjögren. Finns inte längre tillgänglig från förlaget.

Pohlmans väderlek - John Pohlman (1984)

Varför är himlen blå? Vad är ett stackmoln? Hur bildas ett åskmoln? Svaren finner du i den här boken som TV:s populäre meterolog John Pohlman på ett lättfattligt och engagerande sätt skrivit om vårt väder och klimat.

Detta var ett illustrationsuppdrag som passade Lars Klinting perfekt, med massor av möjligheter att förklara saker med bilder för barn på ett lättfattligt sätt.

Utgiven av ICA Bokförlag. Finns inte längre tillgänglig från förlaget.

Trollsmör och trattkantarell - Görel Kristina Näslund (1984)

En kantarell har du säkert sett! Men hur ser en trattkantarell ut? Och vad är trollsmör egentligen? De frågorna och många fler får du svar på i den här lättlästa och underhållande svampboken för hela familjen.

Boken innehåller både riktiga foton på svampar och Lars Klintings fina illustrationer i blyerts och tusch, där svamparna visas genomskärning och i detalj, blandat med bilder på hur man exempelvis torkar svamp och hur svampen växer.

Utgiven av Rabén & Sjögren. Finns inte längre tillgänglig från förlaget.

Håll stövlarna leriga - Ulf Svedberg (1985)

Under ett helt år skriver Staffan, tio år, en naturdagbok, med hjälp från sin kompis Lasse som är fältbiolog Han hittar massor han inte trodde fanns och han upptäcker att natur - det är roligt det! Boken är fylld av fakta (ibland märkliga och sällsamma) och tips för alla som är nyfikna och gillar att hålla stövlarna leriga.

Boken är fylld med Lars Klintings karakteristiska teckningar av djur och natur, i både svartvitt och färg.

Utgiven av Awe/Gebers. Finns inte längre tillgänglig från förlaget.

Viktor och fartdåren - Pierre Frühling (1986)

Viktor är en röd gammal bil som bor på landet hos en snäll bonde som heter Frans. Han kör alltid lugnt och är alltid glad och pratar med Viktor. Men en dag måste Viktor säljas och den nya ägaren blir som förbytt när han sitter bakom ratten på Viktor. Han blir en riktig fartdåre. Men Viktor hittar på många knep för att sätta stopp för den vilda framfarten.

Utgiven av Opal. Finns inte längre tillgänglig från förlaget.

Nybörjarens kokbok - Britt Sandquist-Bolin (1986)

Nybörjarens kokbok är en modern handbok för köket. Maten är lätttlagad av råvaror som inhandlas i närmaste livsmedelsbutik. Boken är överskådlig och enkel att följa, med stor stil och ny rad för varje handgrepp. En inspirerande kokbok med vackra illustrationer.

Lars Klinting var väldigt intresserad av matlagning, vilket syns tydligt när man tittar på de lekfulla bilderna han skapade för denna bok.

Utgiven av Bonniers Juniorförlag. Finns inte längre tillgänglig från förlaget.

Kiplings "Just-så"-historier (1986-1987)


Fyra av Kiplings klassiska "Just-så"-historier som bilderböcker, med nya och roliga färgbilder och en underfundig översättning av Britt G. Hallqvist.

Hur Armadillerna kom till: En sköldpadda och en igelkott slår sina kloka huvuden ihop och förvandlar sig till armadiller för att lura den dumma leopardungen som vill äta upp dem.

Hur valen fick sitt trånga svalg: En fiffig sjöman, som slukats av en val, lyckas ta sig ut och stänger valens svalg så ordentligt efter sig att den aldrig kan svälja sjömän mer.

Hur leoparden fick sina fläckar: För att de andra djuren inte ska se honom så tydligt när han jagar i den skuggiga, fläckinga, strimmiga skogen måste leoparden själv skaffa sig fläckar.

Hur elefanten fick sin snabel: När den lilla, nyfikna elefanten gick till floden för at ta reda på vad krokodiler äter till middag, så fick han inget svar - men han fick en lång nos istället.

Utgivna av Raben & Sjögren. Finns inte längre tillgängliga från förlaget.

Sexbente Simon - Ulf Svedberg (1987)

Sexbente Simon är en liten skalbagge, närmare bestämt en jordlöpare. De flesta jordlöpare håller sig inne när det är dag och är ute på natten. Men en morgon fick Simon lust att se sig om i världen. Han längtade nämligen efter lite sällskap och tänkte att kanske finns det en liten jordlöparflicka därute som vill bo hos mig...

Ytterligare ett samarbete med Ulf Svedberg, och i sann Klinting-anda så är omslagets insida fyllda med bilder på alla de djur och insekter som förekommer i boken.

Utgiven av Bonnier Carlsen. Finns inte längre tillgänglig från förlaget.

Anton i trädgårdslandet - Görel Kristina Näslund (1988)

Nog är det konstigt att det kan växa upp goda grönsaker från små, ynka frön? Det är inget mindre än ett mirakel! Så tycker Anton, som av sin vän Trisse, som är trädgårdsmästare, får lära sig hur det går till att odla grönsaker. En lika stimulerande som lärorik bok för nybörjaren i trädgårdslandet.

Ett illustrationsuppdrag som passade Lars Klinting som handen i handsken. Åter fick han möjlighet att förklara och förtydliga med sin fina illustrationsteknik.

Utgiven av Bonnier Carlsen. Finns inte längre tillgänglig från förlaget.

 

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige - Selma Lagerlöf (1989)

Nils Holgersson behöver knappast någon närmare presentation. Den lille skånepojken har under årens lopp vunnit en plats i otaliga läsares hjärtan, pojken som bleb förbandlad till Tummetott och upplevde fantastiska äventyr på sin resa med vildgässen. Nu kan nya generatooner lära sig älska pojken tack vare Lars Klintings kärleksfulla bilder, lika mättade av ljus, luft och rörelse som Selma Lagerlöfs saga.

Texten är en förkortad version, som i kombination med Lars Klintings illustrationer gör den mycket lämplig även för barn i alla åldrar. Denna utgåva har blivit mycket populär och har givits ut i ett stort antal länder förutom Sverige.

Du kan beställa boken direkt från Adlibris eller Bokus.

Utgiven av Bonnier Carlsen.


Jul i stallet - Astrid Lindgren (2001)

Astrid Lindgrens ”julevangelium” har blivit något av en klassiker som vid det här laget lästs av generationer barn. Denna stämningsfulla berättelse om barnet som föds i stallet den allra första julnatten kom ut första gången 1961. Nu är den mästerligt nyillustrerad av Lars Klinting som skapat en svit vidunderligt vackra bilder.

Du kan beställa boken direkt från Adlibris.

Utgiven av Rabén & Sjögren.