Utgiven av Rabén & Sjögren 1982

Örjan – den höjdrädda örnen

Kungsörnar tycker om att sväva högt. Alla utom Örjan. Örjan är höjdrädd. En höjdrädd örn! Han vågade bara flyga strax över markytan. Flög han högre blev han yr och svimmade. Hans hemliga dröm var att våga flyga högt bland molnen. En liten kungsfågel som blir Örjans vän blir räddningen…

Finns numera utgiven i ny upplaga från En bok för alla.

Örjan var Lars Klintings första egna barnbok och den slog igenom med dunder och brak. Den har översatts till flera andra språk och har dessutom resulterat i både en tecknad film och en teaterpjäs. Idén till boken fick Lars då han besökte Lofoten och såg en örnfamilj som bodde i en bergsskreva. Det tog dock flera år innan idén hade förvandlats till en komplett bok, men sedan gick det fort. Han lämnade manus till förlaget Rabén & Sjögren en förmiddag, och på eftermiddagen ringde förlaget och sa att boken var antagen.


Utgiven av Rabén & Sjögren 1983. Finns inte längre tillgänglig från förlaget.

Pärlsork

Pärlsork bor i en gammal rostig plåtburk. Han har tråkigt – allt är grått och trist. Han längtar från sin burk bort till de blå bergen vid horisonten. En dag bestämmer han sig för att ge sig iväg dit bort. Där måste ju träd och blommor också vara blå, tänker han. Han packar sin lilla ryggsäck med karta och kompass . På vägen möter han en koltrast, en ljungpipare och en hök. Höken skrämmer Pärlsork så han trillar i en bäck och tappar det mesta av packningen. Men så småningom kommer han fram till de blå bergen. Då ser han till sin förvåning att de är gröna. Och när han nu tittar bort mot sina egna berg är det de som är blå…

I denna bok börjar man se hur Lars pedagogiska författarskap växer fram, föremålen som Pärlsork har med sig i packningen återges noggrannt och fakta förmedlas på ett tydligt med fantasifullt sätt. Detta är ett tema som sedan återkommer ännu tydligare i böckerna om bävern Castor.


Utgiven av Rabén & Sjögren 1984. Finns inte längre tillgänglig från förlaget.

Vårdträdet

Den här boken berättar om vad ett vårdträd på en gotlandsgård fått se under sitt långa liv. Och det mesta är alldeles sant. För både trädet och gården finns i verkligheten, livs levande. Här får vi följa gårdens liv till fest och vardags och vi möter både folktrons mystiska väsen och dagens vidunder – de moderna jordbruksmaskinerna. En bilderbok för hela familjen.

Gården som beskrivs i boken heter Kaupungs, i Ardre socken på Gotland, där Lars Klinting under en period spenderade en hel del tid. Han gjorde också en hel del forskning på museumet i Bunge och genom intervjuer med människor i trakten, allt för att återge detaljerna på ett så korrekt sätt som möjligt.


Utgivna av Bonniers 1992/1993. Finns inte längre tillgängliga från förlaget.

Lilla kuten/Lilla kultingen

I ”Lilla kuten” kan man läsa och lära om den lilla kuten, björnungen, pärluggleungarna och andra ungar i naturen. I ”Lilla kultingen” läser man om kultingar, kattungar, föl, lamm och andra ungar på gården. Titta på närbilderna och titta sedan ungarna i sin naturliga miljö, tillsammans med sina föräldrar.

Roliga och finurliga faktaböcker om djurungar för människoungar.


Utgiven av Rabén & Sjögren 1994. Finns inte längre tillgänglig från förlaget.

Leopold

Leopold är ett gammalt lejon som har svårt att se och höra. De andra djuren i djungeln börjar tröttna på honom. Men så en dag kommer det djurfångare till djungeln och Leopold visar, visserligen ofrivilligt, men ändå, vem som är är djungels konung.

Efter att under en längre tid jobbat med faktaböcker, främst ”Första”-böckerna så tyckte  Lars att han behövde göra en lite ”galen” bok igen. Resultatet blev Leopold, en bok med både humor och allvar och med sensmoralen att vi alla behöver varandra.


Utgiven av Eriksson & Lindgren 2003 (ingår i Raben & Sjögren).

Tuppen vill ha

Tuppen vill ha sin höna. Humlan vill ha sin blomma. Gubben vill ha sin… ja vadå?

En härligt lekfull bok för de yngsta om saker som passar ihop. Varmt, vackert och välgjort. Och helt och hållet på smååringars nivå!

Finns inte längre tillgänglig från förlaget.