Böckerna om den händige bävern Castor och hans virrpanna till kompis Frippe har blivit otroligt populära i Sverige och många andra länder. Var kom då idén med Castor från? Dag Hernried, förläggare på Alfabeta berättar:

Lasse Klinting var ju utbildad snickare. Vid ett tillfälle föreslog jag Lasse att han skulle göra en snickarbok för barn. Han tyckte det lät intressant, men hur skulle man göra den? Ett år senare hörde Lasse av sig. Då hade han kommit på hur man kunde göra. Och hittat figuren, Castor!

Så här har Lars Klinting själv berättat om det (ur en intervju i tidningen Barnposten):

Jag fick frågan för länge sedan, om jag ville göra en faktabok för barn om hur man snickrar. Men jag visste inte hur jag skulle göra den, så det blev ingenting. Att det sen ändå blev en bok, var en liten pojkes förtjänst. Pojken hade en kartong full med urklippta bilder på verktyg, som han lekte med. När jag frågade honom vad han använde bilderna till, berättade han att han slängde bilderna vartefter han fick det riktiga verktyget. Och då föll det ner en tioöring! Då kom jag ihåg hur fascinerad jag var av verktyg som barn. Hur jag stod och tittade på min pappa när han snickrade, och hur han använde verktygen. Att det är själva verktygen och det man faktiskt kan göra med dem, som är det roliga.

Och då föddes boken Castor snickrar, vars grundidé var att göra en bilderbok för ganska små barn om hur man snickrar och vilka verktyg som behövs (i boken lär Castor ut hur man gör en riktig verktygslåda). Att det sen blev en bäver som skulle lära ut snickrandets konst var ganska självklart tyckte Lars. Och att Castor fick heta just Castor var också självklart, det betyder nämligen bäver på latin.

Castor var en så härlig figur att det kändes självklart att han behövde flera böcker. Den som snickrar och pysslar behöver ett förkläde. Nästa projekt blev Castor syr. Och när Castor nu hade ett förkläde, vad skulle han använda det till? Baka föll sig naturligt. Odling var ett annat av Lasses intressen. Och så rullade det på.

Jag ville göra en serie med böcker om sådana saker som folk gör. Många snickrar, målar och syr. Det var processen jag ville visa, hur allt går till, i tur och ordning – man funderar, planerar och utför. Jag tyckte det var viktigt att visa barn hur man gör på riktigt.

Castor har väldigt mycket av Lars Klinting i sig. Båda lika nyfikna, grundliga, systematiska och fantasifulla. Och intresserade av att hjälpa virrpannan Frippe till rätta.